WATERVILLA WEESPERZIJDE I

 

Lokatie
Amsterdam

Opdrachtgever
Partikulier

Project architect
Jorrit Houwert
Jasper Suasso de Limda de Prado

Oppervlakte
200m2

Startdatum
2014

Oplevering
2015

Aannemer
Arkenbouw Post

Fotograaf
Ewout Huibers

Wonen aan de Amstel in Amsterdam is een beleving op zich maar op deze locatie ligt de crème de la crème op het gebied van de woonboten dicht bijeen. Wederom heeft +31ARCHITECTS ervoor gezorgd dat het droomhuis van hun opdrachtgevers werkelijkheid wordt in de nieuwe watervilla. De nieuwe bewoners genieten elke dag weer van het gevoel “voor eeuwig op vakantie te zijn”.

De opdrachtgevers van +31ARCHITECTS waren geïnspireerd en gecharmeerd van de even verderop gelegen moderne Watervilla aan de Omval die +31ARCHITECTS een paar jaar eerder had ontworpen.
Ook zij wilden een moderne watervilla laten bouwen die de relatie tussen wonen en water zou maximaliseren. Het eindresultaat is een strakke en moderne dubbellaagse watervilla die aan de waterzijde wordt gekenmerkt door een filmframe-achtige glazen façade.

In deze watervilla worden aan de waterzijde de grootst mogelijke glazen schuifpuien toegepast, waardoor een geweldig onbelemmerd zicht is op de Amstel vanuit het woongedeelte en keuken. Om de relatie met buiten nog meer te versterken is er over de gehele lengte een drijvend terras aan de woonark gekoppeld. De vloer loopt van binnen naar buiten door in dezelfde kleur en hoogte. Hierdoor lijkt niet alleen het woongedeelte visueel groter, maar krijgt de watervilla een duidelijk frame met zijn strakke glazen pui vanaf het water gezien. Het haast ontbreken van een overgang tussen het woongedeelte en het terras geeft een frisse duik in de Amstel een extra dimensie.

Via een zwevende trap, gemaakt van massieve scheepsstalen delen, daal je door een grote open vide vanaf begane grond af naar het souterrain waar de slaapkamers en badkamers zich bevinden. Een groot raam, dat is geplaatst naast de vide, zorgt ervoor dat er een explosie van daglicht tot diep in het souterrain door dringt.

Er is veel tijd gestopt in het uitwerken van veel details. Aan de waterkant zijn bijvoorbeeld drie grote knik-arm zonneschermen volledig geïntegreerd in de dakrand. Met een druk op de knop schuiven de zonneschermen naar buiten voor een verkoelend effect.

Om de gevel aan de walzijde diepte te geven is er een subtiel gaatjes patroon aangebracht. Door op bepaalde plekken niet te perforeren wordt het huisnummer van de woning zichtbaar. Bij daglicht zijn de gaatjes donkere stippen, terwijl in het donker is deze juist oplichten door een grote LED strip die achter de gevel is geplaatst. ’s Avonds verandert de watervilla hierdoor in een “Star wars-achtige” creatie.

De filmframe-achtige glazen façade biedt veel uitzicht op het water maar levert zo af en toe ook een bijzonder inkijkje in het leven van de bewoners. Het is voor de vele voorbijgaande bootjes net een filmrol die als het ware een realityshow afspeelt.

In 2015 werd watervilla Weesperzijde de winnaar van de “mooiste woonboot van het jaar 2015” verkiezing.